12
تیر
والتین و الزیتون و طور سنین و هذا البلد الامین لقد خلقنا الانسان فی احسن تقویم .
«سوگند به انجیر و زیتون، سوگند به طور مبارک و سوگند به این شهر ایمن که ما آدمى را در نیکوتر اعتدالى بیافریدیم» .
نام زیتون شش مرتبه در قرآن آمده است . یک بار نیز در سوره مؤمنون آیه 20 اشاره غیر مستقیم به درختى شده که روغن مىدهد و در کوه سینا مىروید .
نام علمى زیتون «اولیوا یوروپیا») . (Oliva uropea.l) Oleae uropaea
و به فرانسه: . Olivier d|europe, Olivir France Olivier
و به انگلیسى: . Olivre Tree و به آلمانى: . Oellbm
و به عربى «شجرة الزیتون» و به فارسى «درخت زیتون» نامیده مىشود . و در سرتاسر منطقه مدیترانه کاشته مىشود اما مرکز عمده تولید آن، اسپانیا، ایتالیا، ترکیه، تونس و مراکش مىباشد . براساس تخمین در سال 1343، 1964 حداقل 200 میلیون درخت زیتون در اسپانیا و 123 میلیون در ایتالیا وجود داشته است .
زیتون درخت تناور نیست و کمتر اتفاق مىافتد که ارتفاع آن به 8 - 21 متر برسد . زادگاه اصلى این درخت احتمالا فنیقیه بوده که حدود 2000 سال قبل از میلاد در این ناحیه کاشته مىشده و از آنجا به غرب یعنى اروپا و به شرق یعنى افغانستان و ایران راه یافته است . این حقیقت درباره منشا درخت زیتون در سوره نور آیه 35 بیان شده که مىفرماید:
درخت زیتون درختى مبارک است که نه خاورى است و نه باخترى (شجرة مبارکة زیتونة لا شرقیة و لا غربیة) . با این وجود بعضى از مفسرین از این آیه تفسیرهاى مختلفى کردهاند که مثلا:
درخت زیتون متعلق به همه جهان است و منحصر به شرق و غرب نیست . و منظور از شرق و غرب جهت درخت است .
دیگرى گفته است: مزه و کیفیت زیتون به جهت این درخت نسبتبه خورشید بستگى دارد، ولى خداوند در واقع به زادگاه و گستره این درخت در دنیا اشاره دارد، نه به چیزى دیگر . درخت زیتون در ناحیه مدیترانهاى اروپا و افریقا درختى معمولى بود . در جنوب اروپا آن چنان فراوان پرورش مىیافت که زیتون اروپایى نام گرفت، یعنى درختى که متعلق به اروپا است . اما محققین به این حقیقت پى بردهاند که اروپا زادگاه اصلى زیتون نبوده، بلکه فنیقیه یا به عبارت دیگر: بخش شمالى جزیرةالعرب بود که زیتون از آنجا نشات گرفت . به سادگى مىتوان پذیرفت که اعراب در زمان نزول قرآن به این نکته واقف بودهاند که رشد و پرورش گیاهان در منطقهاى، الزاما به معنى نشات گرفتن از آن منطقه نیست، لذا این آیه از سوره نور بر بومى بودن این گیاه دلالت دارد . هماکنون در اکثر بلاد ایران حتى در قم و در منطقهاى به نام «مزرعه فدک» در جاده کاشان زیتون کاشته مىشود و در صدد احداث کارخانجات روغنکشى از آن هستند .
زیتون از طریق پیوند زدن تکثیر مىشود و درختان غیر پیوندى، میوهاى نامطبوع دارند . زیتون نارس طعمى تلخ دارد و در تهیه ترشى و چاشنى غذا از آن استفاده مىشود . اما میوه رسیده طعمى بسیار مطبوع دارد . زیتون میوهاى استبیضىشکل به طول 2 تا 3 سانتىمتر . هر درخت زیتون 10 - 20 کیلوگرم میوه مىدهد . گوشت میوه زیتون منبعى براى روغنى ماندنى با کیفیتى عالى است که 15٪یا بیشتر روغن از آن گرفته مىشود . روغن با فشردن به دست مىآید . اولین افشره بهترین نوع روغن دارد که نیازى به تصفیه آن نیست . ترکیبات اصلى روغن تازه شامل:
«اسید اولئیک» 80٪و مقدار کمى جوهر نخل و اسیدهاى دیگرى مانند «اسید سیتریک» ، «لینولئیک آروشیدونیک» و «سیریستیک» مىباشد . از تفاله آن پس از اولین افشره روغنى غیر خوراکى به دست مىآید که در صابون سازى مصرف مىشود .
روغن زیتون خوراکى، در اروپا خواهان بسیار زیادر دارد و در تهیه سالاد و غذا مصرف مىشود . این روغن را مىتوان درغذا بهطور خام هم مصرف کرد . در زمانهاى قدیم سربازان عرب در لشگرکشیها نان و روغن زیتون با عسل براى غذا همراه خود مىبردند و با این کار وقتخود را صرف پختن غذا نمىکردند و نان خورشى خوشگوار با روغن خام با عسل مىخوردند . تولید سالانه روغن زیتون در جهان حدود 20 میلیون تن است . ایتالیا و اسپانیا عرضه کننده عمده این روغن به بازار جهانى مىباشند . در هندوستان محصول زیتونى که قابل نام بردن باشد، نیست . اما به تازگى کاشت آرایشى این درخت در مناطق کوهستانى هند مرکزى آغاز شده است .
زیتون داراى خواص داروئى فراوانى است در صورتى که به صورت خوراکى مصرف شود مادهاى مغذى، آرامبخش و مسهلى ملایم است و زخم معده و اثنىعشر بیمار را بهبود مىبخشد و در مورد نارسائیهاى کلیوى به عنوان غذائى بدون ازت تجویز مىشود . روغن زیتون داراى مادهاى ملین است و مصرف خارجى آن پوستبدن و تاولهاى سودا (اگزما) و داء (الصدف) را نرم مىکند . این روغن براى ماساژ دادن نیز مناسب است و در ترکیبات بسیارى از مرهمها و ضمادها به عنوان پایه وجود دارد .
در حدیثى رسول خدا صلى الله علیه و آله به مردم توصیه مىکنند که:
از روغن زیتون براى خوردن و ماساژ دادن استفاده کنند زیرا از شجره مبارکه گرفته شده است . روغن زیتون سوخت مناسبى براى چراغ است . در سوره نور آیه 35 این کاربرد زیتون به خوبى وصف شده است . کسانى که روغن زیتون را به کار برده یا دیدهاند، به سادگى این آیه را درک مىکنند .
نوع مرغوب روغن زیتون زرد کرمى رنگ، گاهى متمایل به سبز و چنان صاف و شفاف است که اگر در ظرفى شیشهاى ریخته شود، حالتشیئى درخشان دارد و چون در چراغى بسوزد، روشنى چراغ افزون مىشود . این خاصیت زیتون در قرآن مجید در عبارت «نور على نور» توصیف شده است .
آیتونا زیتون مرکز فروش عمده زیتون بسته بندی شده و باز، فروشگاه حرفه ای روغن زیتون،زیتون پرورده و ترشیجات آماده همکاری با مراکز مختلف برای ارائه خدمات فروش خود می باشد. برای اطلاعات بیشتر در خصوص قیمت ها، نحوه بسته بندی، روند ثبت سفارش و ارسال از طریق فروشگاه آنلاین آیتونا شماره تماس 09395599542 تماس بگیرید. در کنار شما هستیم تا با بهترین قیمت با کیفیت ترین زیتون طارم را تحویل بگیرید.
زیتون پرورده یک پیش غذای بسیار غنی است زیرا حاوی تمام فواید زیتون ، گردو ، انار و سیر است و بسیاری از افراد به دلیل استفاده در رژیم های غذایی آن را می خورند.
کبوترى با شاخهاى زیتون در منقار، رمز جهانى صلح و وحدت است . این رمز از کشتى «نوح» علیه السلام سرچشمه مىگیرد . بنابر روایتى هنگامى که خشم خداوند، که در طوفان ظاهر شده بود، کاهش یافت کبوترى با شاخهاى زیتون در منقارش ظاهر شد که نشانه آرامش و صلح بود .
آیات مربوط به زیتون
قال الله تعالى:
«والتین و الزیتون و طور سنین» (التین: 1 و 2) .
«قسم به انجیر و زیتون [یا قسم به سرزمین شام و بیتالمقدس]» .
«فانبتنا فیها حبا و عنبا و قضبا و زیتونا و نخلا و حدائق و غلبا و فاکهة و ابا» (عبس: 27 - 31) .
«و (نیز) درختى را که از طور سینا مىروید [درخت زیتون] و از آن روغن و «نان خورش» براى خورندگان فراهم گردد (آفریدیم) !» .
«و شجرة تخرج من طور سیناء تنبتبالدهتن و صبغ للآکلین» (المؤمنون: 20) .
«و در آن دانههاى فراوانى رویانیدیم، و انگور و سبزى بسیار، و زیتون و نخل فراوان، و باغهاى پردرخت، و میوه و چراگاه» .
«و هو الذى انشا معروشات و غیر معروشات و النخل و الزرع مختلفا اکله و الزیتون و الرمان متشابها و غیر متشابه کلوا من ثمره اذا اثمر واتوا حقه یوم حصاده و لا تسرفوا انه لا یحب المسرفین» (الانعام: 141) .
«اوست که باغهاى معروش [باغهایى که درختانش روى داربستها قرار دارد] و باغهاى غیر معروش [باغهائى که نیاز به داربست ندارد] آفرید; همچنین نخل و انواع زراعت را، که از نظر میوه و طعم باهم متفاوتند; و (نیز) درخت زیتون و انار را، که از جهتى باهم شبیه، و از جهتى تفاوت دارند; (برگ و ساختمان ظاهریشان شبیه یکدیگر است، درحالى که طعم میوه آنها متفاوت مىباشد) از میوه آن، به هنگامى که به ثمر مىنشیند، بخورید! و حق آن را به هنگام درو، بپردازید و اسراف نکنید، که خداوند مسرفان را دوست ندارد!» .
درخت زیتون، درختى است مبارک که خداوند به آن سوگند یاد کرده و آن را صاحب منزلتى خاص فرموده و آن درختى است که نفع عامه در آن است . روغن، ساقه، برگ و میوه آن مصارف متعدد صناعى، کشاورزى، درمانى و دامى دارد .
ترکیب میوه
آب 67٪ روغن 23٪ پروتئین 5٪� املاح معدنى 1٪ که اهم آن کلسیم، آهن، ویتامینها (آنتى اکسیدان A ، بتاکاروتن D,a , C ، سننیوم مىباشند .
زیتون ابتدا سبزرنگ است که پروتئین و املاح و آنتىاکسیدانهاى آن زیادتر است و وقتى قرمز رنگ شد، مقدار ماده روغنى آن افزایش مىیابد .
چربى زیتون از نوع تک غیر اشباعى MonounsaturatedFATTY Acid مىباشد که مىتواند مورد استفاده کلیه بیماران قرار گیرد . و جز در موارد بسیار استثنائى چربى خون را بالا نمىبرد .
در آیه 10 - 11 سوره نحل خداوند تبارک و تعالى آن را بهطور اجمال جزء نباتات طبى ذکر فرموده است:
«هو الذی انزل من السماء ماء لکم منه شراب و منه شجر فیه تسیمون ینبت لکم به الزرع و الزیتون و النخیل و الاعناب و من کل الثمرات ان فی ذلک لآیة لقوم یتفکرون» .
«او کسى است که از آسمان، آبى فرستاد که نوشیدن شما از آن است; و (همچنین) گیاهان و درختانى که حیوانات خود را در آن به چرا مىبرید، نیز از آن است . خداوند با آن (آب باران)، براى شما زراعت و زیتون و نخل و انگور، و از همه میوهها مىرویاند; مسلما در این، نشانه روشنى براى اندیشمندان است» .
اجداد و آباء ما به این آیات ایمان غیبى و مطلق داشتند ولى امروز با پیشرفت علم و پژوهش دانشمندان، به طور ملموس به این معجزات پىمىبریم و روشن شدن مسائل از دیدگاه علم امروز عظمت پروردگار و قدرت او را آشکار مىسازد.